Suç duyurusunun sebebi, Kazıcı'nın sosyal medya üzerinden yaptığı bir paylaşımda, mühendisliksel analizler yapmadan, yalnızca bir tabloya bakarak ve herhangi bir zemin etüdü, statik analiz veya teknik değerlendirme gerçekleştirmeden, 30 saniye içinde binaların depreme dayanıklılığını değerlendirdiğini iddia etmesiydi.

Başkan Kahraman, bu durumu ciddi bir yanlışlık olarak değerlendirdi ve kamuoyunu bu tür hatalı bilgilere karşı uyardı. Kahraman, ülkenin büyük bir kısmının deprem tehlikesi altında olduğunu belirterek, depreme dayanıklı bina tespiti ve güçlendirme süreçlerinin ancak uzman inşaat mühendisleri tarafından yapılabileceğini vurguladı.

Aydın Inşaat Mühendisleri (2)

"Depreme Dayanıklılık Analizi Sadece Mühendisler Tarafından Yapılabilir"

Ali Atılım Kahraman açıklamasında, Türkiye'de yapıların depreme dayanıklılığının değerlendirilmesinin, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'ne uygun olarak, yalnızca inşaat mühendisleri tarafından yapılabileceğini ifade etti. Kahraman, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği Bölüm 15'te "Deprem Etkisi Altında Mevcut Bina Sistemlerinin Değerlendirilmesi ve Güçlendirilme Tasarımı İçin Özel Kurallar" başlığı altında, bu tür değerlendirmelerin belirli mühendislik testleri ve analizlerle yapılmasının zorunlu olduğunu hatırlattı.

Kahraman, ayrıca bu değerlendirmelerin uzmanlık isteyen bir işlem olduğunu belirterek, İnşaat Mühendisleri Odası'nın genel merkezince düzenlenen ayrı bir uzmanlık sınavı ile bu alanda yetkin kişilerin belirlenmesi gerektiğine dikkat çekti. Kazıcı'nın paylaştığı tablonun ise bu kurallara uymayan, yanıltıcı ve hatalarla dolu bir içerik sunduğunu belirtti.

Aydın Inşaat Mühendisleri (3)

"Bu Tür Yanlış Bilgiler Tehlikeli Sonuçlar Doğurabilir"

Kahraman, Kazıcı'nın paylaştığı tablonun yanlış değerlendirmeler içerdiğini ve bu tür hataların vatandaşları yanıltarak depreme karşı yanlış güven duygusu yaratabileceğini belirtti. Kahraman, Hatay ilindeki Rönesans Rezidans binasının, yaşanan büyük felaketin ardından depreme karşı neredeyse risksiz olarak gösterildiğini söyledi. Bu tür hatalı değerlendirmeler, özellikle depreme dayanıklı olmayan binaların güvenli olduğu yanlış izlenimini yaratabilir. Sonuç olarak, vatandaşlar gerekli önlemleri almaz ve binalarını güçlendirme ya da yenileme gerekliliğini göz ardı ederse, bu durum ileri tarihli bir depremde büyük can ve mal kayıplarına yol açabilir.

AK Davaya Meftun Olanlara Ne Mutlu AK Davaya Meftun Olanlara Ne Mutlu

"Yetkisi Olmayan Kişiler Tarafından Hazırlanan Tabloların Sorumluluğu Ciddi Sonuçlar Doğurur"

Başkan Kahraman, yetkisi olmayan kişiler tarafından yapılan bu tür değerlendirmelerin ciddi hukuki sonuçlar doğurabileceğini de vurguladı. Eğer yanlış bilgi nedeniyle yaşanacak can ve mal kayıplarından bu kişiler sorumlu tutulursa, tazminat davalarının açılabileceğini söyledi. Kahraman, Aydın İnşaat Mühendisleri Odası olarak, bu tür hatalı raporlar hazırlayan kişilere karşı hukukî süreç başlattıklarını ve her türlü hukuki destek için vatandaşların yanında olacaklarını açıkladı.

Aydın Inşaat Mühendisleri (1)

İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Hukuki Destek Verecek

Ali Atılım Kahraman açıklamasını şu sözlerle tamamladı: "İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak, hatalı değerlendirmelere ve bilimsel temeli olmayan uygulamalara karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Vatandaşlarımız, depreme dayanıklı bina değerlendirmelerini sadece mühendislik bilgisi ve teknik altyapı ile gerçekleştiren uzmanlardan almalı, bilimsel verilere dayanmayan ve yetkisiz kişilerin hazırladığı tablolara itibar etmemelidir. Bizler, hukuki destek ve teknik yardım konusunda her zaman vatandaşlarımızın yanındayız ve bu tür durumların tekrar yaşanmaması için elimizden geleni yapacağız."

Başkan Kahraman, bu açıklama ile birlikte halkı bilgilendirerek, depreme karşı güvenli yapıların önemini bir kez daha vurgulamış oldu.

Kaynak: Abdurrahman Fırat