Etkinlik, bölgenin önemli ekosistemlerinden biri olan Azap Gölü’nde yapıldı. Sucul canlılar, su kuşları ve zengin biyolojik çeşitliliğiyle dikkat çeken sulak alanların korunması gerektiğine vurgu yapılan etkinlikte, sulak alanların iklimi doğrudan etkileyen, su akışını düzenleyen, taşkınları önleyen önemli ekosistemler olduğu belirtildi. Aydın’ın en önemli sulak alanlarından biri olan Azap Gölü’nün korunması gerektiği ve biyolojik çeşitliliğin sürdürülebilirliği adına önemli adımların atılması gerektiği ifade edildi.
Dünya Sulak Alanlar Günü’nde gerçekleştirilen etkinlikte, her geçen yıl kuruyan, türleri eksilen ve kirletilen sulak alanların önemine dikkat çekildi. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Azap Gölü’nün geleceği için madencilik gibi dış tehditlere karşı önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, alandaki kuş zenginliğinin korunmasının önemine değindi. Ayrıca, bölgedeki kuş gözlemciliğinin artırılması gerektiğini ve sulak alanların özellikle çocuklara tanıtılması gerektiğini ifade edildi.
Etkinliğe katılan Yeşilköy Muhtarı Bülent Dalkılıç ve Avşar Muhtarı Bedri Avcı da, Azap Gölü’nün yaşamları için büyük önem taşıdığını, göl kıyısında kuş gözlem kuleleri ve köylülerin ürünlerini satabileceği satış stantlarının kurulmasını talep etti. Ekoturizmin geliştirilmesiyle köylerinin tanıtılmasının önemli olduğunu vurguladı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar yetkilileri, Azap Gölü'nün bir Ulusal Sulak Alan olduğuna dikkat çekerek, burada yaşayan insanların haklarının korunması için çalışmayı sürdürdüklerini belirtti. Etkinlik sonunda, katılımcılarla birlikte seyir terası çevresindeki çöpler temizlendi ve dürbünlerle kuş gözlemi yapıldı.
Azap Gölü gibi sulak alanların korunması, sadece doğal yaşam için değil, bölgedeki insanların ekonomik ve kültürel hayatları için de büyük bir önem taşıyor. Etkinlik, doğa ile uyumlu bir yaşam sürdürmenin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.