Bal üretiminde dünya ülkeleri arasında 2. sırada olan Türkiye bal sektörünün en büyük sorunu olan sahte bal üretimini ortadan kaldıracak büyük bir adım atıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sahte balların üretiminde kullanılan bal aromalı şurubun kullanılmasının yasaklanması kararı verildi.

Kararla ilgili müjdeli haber, geçtiğimiz aylarda Muğla'nın Milas İlçesine bağlı Fesleğen mahallesine giderek, bal üreticiliği yapan arıcılar ile bir araya gelip sektördeki sorunları değerlendiren ve hazırladığı raporunu Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'ye sunan Aydın Milletvekili ve AK Parti MKYK Üyesi Metin Yavuz'da geldi. Yavuz yaptığı açıklama da, ''Sahte bal üretiminde kullanılan ve bundan dolayı ülkemizdeki arıcı çiftçilerimizi bitme noktasına getiren bal aromalı şurup kullanımı, Tarım ve Orman Bakanlığımızca yasaklanmıştır. Tüm arıcı kardeşlerimize hayırlı olsun.'' dedi.

Sahte bal üretiminde kullanılan bal aromalı şurubun insan sağlığını da önemli ölçüde etkilediğini belirten AK Parti'li Yavuz, ''Bal üretiminde dünya ikincisi konumunda olan ülkemiz bal sektörünün en büyük sorunu olan sahte balların üretilmesinde kullanılan bal aromalı şurubun kullanılmasının yasaklanması hem insan sağlığı için hem de üretilen balın kalitesinin artması bakımından büyük önem arz ediyor. Bu yasak ile birlikte insan sağlığını tehdit eden etkeni ortadan kaldırdığımız gibi, bal üretimi yapan arıcı çiftçilerimizin de ürünlerini hak ettikleri değerlere satışlarını sağlamanın yolunu açmış olduk'' dedi.

YASAK KARARIYLA BAL SEKTÖRÜNDEKİ RANTA İZİN VERİLMEYECEK

İlçe Tarım Müdürlüğü, üreticileri yalnız bırakmıyor İlçe Tarım Müdürlüğü, üreticileri yalnız bırakmıyor

Yurt genelin de ürünün maliyetini düşürmek için balda tağşiş yapan çok fazla sayıda firma olduğunu belirten AK Parti'li Yavuz, uygulanacak yasak ile mevzuata veya izin verilen özelliklere aykırı olarak üretim yapan firmaları çok ağır cezaların beklediğini ifade etti. Sahte bal üretimi yapan firmaların çok büyük bir ranta sahip olduğunu belirten Yavuz, '' İnsan sağlığını tehlikeye atan sahte bal üretimi yapan firmaları çok ağır cezalar bekliyor. Cezalar, üretimi yapan kişinin hapse girmesine kadar gidiyor.'' dedi. Yavuz yaptığı açıklama da, '' Gıda terörüne karşılık Tarım ve Orman Bakanlığımız gereken çalışmaları yürütüyor. Arıcılıkta 2 bine yakın denetim yapıldı. Tespit edilen uygunsuzluk neticesinde ilgililere 2 Milyon Liradan fazla ceza kesildi. Cezalar yüksek olmasına rağmen balda tağşişi yapanlar aldıkları cezaları pek önemsemiyor çünkü 3 - 5 defa yakalanmadan ürettiği sahte balı piyasaya sürdüğünde aldığı ceza tutarının çok daha fazlasını kazanıyor. Bundan dolayı da para cezalarını pek önemsemiyorlar. Gerçekten de bal sektöründe çok büyük bir rant sağlıyorlar. Ama cezalar artık daha da ağırlaştırılıyor.'' dedi.