Kahraman açıklamasında, “6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızı rahmetle anıyor ve depremi yaşayan tüm vatandaşlarımızın bir daha benzer acılar yaşamamalarını diliyoruz. Ülke tarihimizin en büyük depremlerinden biri olan bu felakette, özellikle konut yapılarında büyük hasarlar meydana geldi" dedi.
Başkan Kahraman, 4708 sayılı yapı denetim kanununun devreye girmesinin ardından yapılan binalarda belirgin bir kalite artışı gözlemlense de hala istenilen seviyeye ulaşılamadığını vurguladı. Zayıf zeminlerin, yetersiz malzeme dayanımları, proje ve yapım hataları, binaların bakımsızlıkları ve taşıyıcı sisteme müdahalelerin hasarları artıran ana sebepler olduğuna dikkat çekti. Ayrıca, imar barışlarının da sonradan yapılan müdahaleleri artırdığını söyledi.
Aydın’daki büyük ilçeler olan Nazilli, Efeler ve Söke’de, zayıf zeminler nedeniyle tehlikenin çok daha fazla olduğunu belirten Kahraman, “İlimizdeki yapı stoğu envanteri çıkarılmamış olup, bu envanter olmadan afet planlarının gerçekçi bir şekilde hazırlanması mümkün değildir" dedi. 2000 yılı öncesi yapılan binaların özellikle 3 kat ve üzeri olanlarının yüksek risk taşıdığını, bu binalarda bilimsel yöntemlerle derecelendirme yapılması gerektiğini ifade etti.
Kahraman, 2000 ile 2023 yılları arasında yapılan binaların da yeterli depreme dayanıklılığa ulaşamadığını belirtti. Bunun birçok sebebi olduğunu, özellikle inşaat mühendisliği eğitimine yeterli kaynak ayrılmaması, yapı denetim sektörünün ekonomik sıkıntılar yaşaması ve şantiye şefliği uygulamalarındaki eksikliklerin yapı kalitesini olumsuz etkilediğini söyledi.
Kahraman, depremlerden sonra yaşanacak benzer yıkımların önlenmesi için alınması gereken temel önlemleri şu şekilde sıraladı: “Deprem sonrası yeniden yapılaşma için yapılacak harcamalar, riskli yapı envanteri esas alınarak kentsel dönüşüm ve güçlendirme desteği olarak sunulmalıdır. Tüm binaların taşıyıcı sistemleri, 2 yılda bir yetkin inşaat mühendisleri tarafından denetlenmelidir. Yapı denetim sistemi sigorta sistemine bağlanmalıdır. Yetkin mühendislik uygulamaları hızla başlatılmalıdır. Riskli yapı stoğu belirlenmeli ve derecelendirilerek, en riskli yapılardan başlanarak kentsel dönüşüm veya güçlendirme seçenekleri hayata geçirilmelidir. Taşıyıcı sistem projelendirme ve uygulama süreçleri, inşaat mühendisliği prensiplerine dayanarak yürütülmelidir.”
Kahraman, Aydın’daki bazı belediyelerin depreme karşı etkin önlemler aldığını belirterek, 2018 Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği'nin hala yenilenmediğine dikkat çekti. “İnşaat Mühendisleri Odası Aydın Şubesi olarak, Aydın Büyükşehir Belediyesi'ne mevcut deprem önlemlerinin yanı sıra daha etkin tedbirlerin tüm ilde uygulanması için önerilerimizi içeren dosyamızı sunduk. Bu tedbirlerin toplamda bina yapım maliyetini yalnızca yüzde 2 gibi kabul edilebilir bir oranda artıracağı öngörülmektedir” dedi.
Kahraman, "Amacımız, 6 Şubat depremlerinden edindiğimiz tecrübeler doğrultusunda, tüm ilimizde doğru proje ve doğru uygulama prensibiyle vatandaşlarımızın gönül rahatlığı içinde oturabileceği binalar üretilmesini sağlamaktır" şeklinde konuşarak açıklamasını sonlandırdı.