ÇİNKONUN YENİLEYİCİ GÜCÜ

Çinko sağlıklı kalmak için ihtiyaç duyulan besinlerdendir. İnsan vücudunda bulunan çinko, bağışıklık sisteminin istilacı bakteri ve virüslerle savaşmasına yardımcı olur. Ayrıca; vücudun tüm hücrelerde genetik materyal olan proteinleri ve DNA'yı yapmak için çinkoya ihtiyacı vardır. Hamilelik, bebeklik ve çocukluk döneminde vücudun düzgün bir şekilde büyümesi ve gelişmesi için, çinkoya ihtiyacı vardır. Çinko vücutta uzun süreli depolanmadığı için günlük yeterli miktarda almak önemlidir. Bu yüzden beslenmeyle ve dışarıdan takviyeyle almak önemlidir.

Çinko İçeren Besinler

Çok çeşitli gıdalar çinko içerir. İstiridye porsiyon başına diğerlerinden daha fazla çinko içerir ancak; kırmızı et ve kümes hayvanları da çinko gereksinimin bir kısmını karşılar. Diğer iyi besin kaynakları; fasulye, fındık, belirli deniz ürünleri (yengeç, ıstakoz gibi), kepekli tahıllar, güçlendirilmiş kahvaltılık tahıllar ve süt ürünlerini içerir.

Tam tahıllı ekmekler, tahıllar, baklagiller ve diğer gıdalarda bulunan fitatlar çinkoya bağlanır ve emilimini engeller, yediğinizin yaklaşık %30'unun emilimi gerçekleşir. Bu nedenle, tahıl ve bitkisel gıdalardan çinkonun bioyararlanımı, hayvansal gıdalardan daha düşüktür. Ancak birçok tahıl ve bitki bazlı gıda hala iyi çinko kaynaklarıdır.

Vücudun Günlük Çinko İhtiyacı

Günlük ihtiyaç duyulan çinko miktarı, bireyin yaşına göre değişmektedir:

-0-6 ay: 2 mg
-7-12 ay: 3 mg
-1-3 yaş: 3 mg
-4-8 yaş: 5mg
-9-13 yaş: 8 mg
-14-18 yaş: 9-11 mg
-18 yaş ve üzeri: 8- 11mg
-Gebeler: 11-12 mg
-Emzirenler: 12-13 mg

Çinko Eksikliği

Besinler çinko ihtiyacını karşılamada yetersiz kalabilir. Böyle durumlarda dışardan takviye edici gıdalar aracılığıyla çinko alınmalıdır. Çinko eksikliği durumunda ; bebeklerde ve çocuklarda yavaş büyüme, ergenlerde cinsel gelişmenin gecikmesi, iktidarsızlık, saç dökülmesi, ishal, cilt yaraları, iştah kaybı, yaraların iyileşmesinde gecikme, tatma yeteneğinde azalma gibi semptomlar görülebilir.

Çinkonun Sağlık Üzerindeki Etkileri

-Bağışıklık sistemi ve yara iyileşmesinde etkilidir.
(Vücudun bağışıklık sisteminin işini yapması için çinkoya ihtiyacı vardır. Düşük çinko seviyesine sahip bireylerin zatürre ve diğer enfeksiyonlara yakalanma riski daha yüksektir.
Çinko ayrıca cildin sağlıklı kalmasına yarar sağlar. Cilt ülseri olan bireyler çinko takviyesi kullanmalıdırlar.)
-İshal tedavisinde yardımcı olabilir.
(Çinko diyet takviyelerinin çoğu çinko eksikliği olan veya başka şekilde yetersiz beslenen çocuklarda ishal semptomlarını ve sürelerini azaltmaya yardımcı olabilir. )
-Soğuk algınlığı tedavisine yardımcı olabilir.
-Görme, koku ve tat alma duyusu üzerinde etkileri vardır.
-Merkezi sinir sistemi gelişimi ve fonksiyonları üzerinde etkilidir.
-Büyüme ve gelişme geriliğini önlemede önemli yere sahiptir.
-Antioksidan etkisi vardır.

Herkese sağlıklı bir hafta dilerim. Vitaminler ve mineraller ile ilgili bilgiler için facebook veya instagram hesabımdan takip edebilirsiniz.

instagram : _beslenme_uzmanı_gulaycokagir
facebook: Gülay Çokağır