DİŞLERDE KANAL TEDAVİSİ

Kanal tedavisi nedir?

Diş çürüğünün erken aşamasında dişe dolgu yapılarak problem çözülür. Çürümenin geç aşamalarında çürük dişin pulpasına ulaştığı zaman şiddetli ağrı başlar. Pulpa, dişin içindeki damarların ve sinirlerin bulunduğu yapıdır. Şiddetli ağrının oluşması dişin pulpa odasındaki damar -sinir paketinin geri dönüşümsüz iltihaplandığını gösterir. Bu evrede diş apse yapmaya yatkın hale gelir. Diş çekimine kadar gidebilecek ağrılı bir süreci sonlandırabilecek ve dişinizi daha uzun süre ağzınızda tutacak tedavi ise kanal tedavisidir.

Kanal tedavisi nasıl yapılır?

Kanal tedavisinden önce lokal anestezi uygulanır. Anesteziden sonra dişin çürüğü temizlenip köklere ulaşılır. Kök kanallarındaki enfekte yani iltihaplı dokular temizlenir. Kanalların içi antibakteriyel solüsyonlarla yıkanır. Dişin kanallarındaki enfeksiyon tamamen giderilebiliyorsa kanal tedaviniz tek seansta bitirilir. Kanalların içi sızdırmaz bir şekilde doldurulur. Dişin dolgusu yapılır.

Kanal tedavisi kaç seans sürer ?

Kanal tedavisi vakadan vakaya değişmekle beraber genellikle bir veya iki seansta tamamlanır. İleri derecede iltihaplı dişlerin kanallarının içine ilk seansta yerleştirilen bir ilaç ve geçici dolgu ile bir hafta bekletilir ardından kanal tedavisi bitirilir. Dişin iltihabının seviyesine göre seans sayısı üç veya dördü bulabilir.

Tek seansta kanal tedavisi bitirilmesi sakıncalı mıdır?

Kanal tedavisinin mümkünse tek seansta bitirilmesi daha doğrudur. Hem hasta hem de hekim için daha konforlu olmakla beraber dişin sağlığı içinde fark yaratır. Ancak kanalların içi enfekte ise ve dişin aşırı derecede perküsyonu (baskıda ağrı ) var ise 2 veya 3 seansta bitirmek daha uygundur.

Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?

Çoğu vakada kanal tedavisini takiben 1 haftalık süreçte ağrı devam eder. Kanalların yeni işlem görmesi ve dişin etraf dokusunun henüz iyileşmemesinden kaynaklıdır. Ağrı mutlaka geçicidir ve kanal tedavisi öncesine göre daha hafif seyreder. Bazı vakalarda ağrı hiç olmamakla beraber baskıda ağrının oluşması bir süre devam etmesi olağandır. Kanal tedavisinin bitirilmesine takiben 1 haftalık süreçte diş aseptomatik yani ağrısız duruma geçer.

Kanal tedavisi ağrılı mıdır?

Kanal tedavisi işlemi lokal anestezi altında uygulandığı için ağrısız bir işlemdir. Bazı dişlerin iltihabı ileri seviyede olduğunda uyuşmada problemler olabilir. Bu durumda antibiyotik tedavisii gerekebilir. Antibiyotik tedavisini takiben kanal tedavisi uygulanır.

Hepinize ağrısız ve sağlıklı günler dilerim.