Düzenlenen seminere, Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Yazarı Hakan Güldağ, Aydın Ticaret Borsası Başkanı Fevzi Çondur, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Coşkun Cerit, Aydın Sanayi Odası Meclis Başkanı Hakkı Gözlüklü, Aydın Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Senem Barut ve Efeler Sanayici ve İş İnsanları Derneği üyeleri ve konukları katılım sağladı. 


TÜRKİYE'DEKİ SORUNLAR ASLINDA HEP BİRBİRİNE BENZER...

Aydın'da sağlık merkezleri yerinde incelendi Aydın'da sağlık merkezleri yerinde incelendi

Açılış konuşmasını yapan Efeler Sanayici ve İş İnsanları Derneği Başkanı İsmail Cem Yıldırım, finansmana erişim, ihracatçının hali ne olacak, göç sorunları, eğitim sorunları ve dış göç ihtiyacı şeklinde konuları ele aldı.  

''Türkiye'deki sorunlar aslında hep birbirine benzer, öncelikle nüfusumuz maalesef artmıyor. Bundan yaklaşık olarak 40-50 yıl önce Türkiye'nin en büyük sorunlardan birisi çılgın bir nüfus artışıydı. Şimdi ise nüfusumuz neredeyse aşağıya doğru gidiyor. 
Aydın'daki durumda ne yazık ki bundan farklı değil. Önceki yıllarda Öğrenci Seçme Sınavında her yıl ilk üçte Aydın'dan bir öğrenci olurdu. Hep iyi üniversiteleri kazanan ve Aydın sanayisinde nitelikli iş gücünü oluşturması beklenen bu çocuklar Aydın'a bir daha gelmedi. Daha sonra kardeşleri de başarılı oldu fakat onlar da gelmedi. İyi şirketlerde iyi pozisyonlarda çalıştılar. Onların yerine diğer İllerden gelen daha düşük gelir ve kültür seviyesindeki göçler oldu'' ifadelerini kullandı.


Mesleki Eğitim Zayıf...
Konuşmasına devam eden Başkan Yıldırım; ''Gençlerimizin bazıları mesleki liselerde 4 işlemi bile yapmakta zorlanıyor. Okumak ve çalışmak istemiyorlar. Kendi şirketlerimiz ve fabrikalarımız için mesleki liselerden mezun öğrenci talep ederdik. Şu anki durum ise ne yazık ki bulamıyoruz. Daha önceki dönemlerde vasıflı işçi bulamıyorduk şimdi ise vasıflı ya da vasıfsız bir işçi bulamıyoruz. İnsanlarımızın çoğu çalışmak istemiyor bunun yerine kahvehanelerde oturup vakit geçiriyor. Asgari ücret ve sigorta gibi iş tekliflerini kabul etmiyorlar. Herkesin istediği iş şekli masa başı bir iş, sabah 9 akşam 5 şeklinde çalışma. Bu durumda dış göçe ihtiyacımız duyuyoruz. Fakat doğru insanları seçip onları alıp gelmek kaydı ile. Kurallara uyacak ve buradaki demokratik yapıyı bozmayacak, uyum gösterecek kişileri seçmeliyiz.'' ifadelerini kullandı.

Konuşmasına son olarak EFESİAD üyeleri arasında yapılan anketi paylaştı. Anket sonuçları aşağıdaki gibidir.

Ekran Görüntüsü 2024 09 24 231818

 
 
 

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDE İŞÇİ ÇIKARMALAR BAŞLADI
Ekonomi Gazetesi Yazarı Hakan Güldağ, konuşmasına otomotiv sektöründeki sıkıntılardan söz ederek başladı. ''Önümüzdeki dönemlerde mevcut parça maliyetleri ile yeni sipariş alınıp alınamayacağına dair büyük sıkıntı yaşanıyor. 5000'e yakın çalışanı bulunan bir firma yaklaşık 1000 kişiyi işten çıkarttı ve 400 kişiyi de alacak olduğu siparişlere göre bekletiyor. Eğer sipariş alamaz ise 400 kişiyi daha işten çıkartmak durumunda kalacaklar. Bu tür otomotiv sanayi gibi makine gibi belli bir siparişler ile uzun iş döngüsü olan sektörlerde sıkıntıları şu an daha fazla hissediyoruz. 2025 Yılı'nın ikinci çeyreğine kadar yapacak olduğumuz yatırımlara ve ekonomik durumlarımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Yılın ikini çeyreğinde ekonomik sıkıntıların çok daha iyi yönde olacağını düşünüyorum.

Türkiye'nin Bir B Planı Yok
Güldağ; Türkiye'nin tekrardan akılcı politikalara dönme şansı var. Sayın Ekonomi Bakanımız Mehmet Şimşek geldiği vakitten bu yana, Sayın Cumhurbaşkanımızın da desteği ile sıkı para politikası devam edecek. Kasım veya Aralık Ayı'nda herhangi bir faiz indirimi gelse bile sıkı para politikası devam edeceği yönünde gözüküyor. TÜİK'e göre yıllık bazda enflasyon aşağıya doğru inmeye başladı. Şu anda %52'deyiz. Eylül ayında ise %40'ları göreceğimize inanıyorum. 2025 yılının 2. çeyreğinde ise düzelmeye doğru gidecek olduğunu düşünüyorum. Dolar kurunda ise 2024 Yılında 33 Türk Lirası olarak hesaplanan ortalama, 2025 Yılı için hesaplanan ortalama 42 Türk Lirası olarak ilan edildi. 

Ekonomi Gazetesi Yazarı Hakan Güldağ konuşmasına, Efeler Sanayici ve İş İnsanları Derneği'nin üyelerini bilgilendirerek devam etti ve daha sonra ise soru cevap şeklinde karşılıklı diyalog kurdular. Seminer toplu olarak fotoğraf çektirildikten sonra sona erdi.

Ekran Görüntüsü 2024 09 24 232007Ekran Görüntüsü 2024 09 24 231917Ekran Görüntüsü 2024 09 24 231927

Editör: Doğukan Alkan