' Duygusal yemenin kaynak aldığı kuram, duygusal yeme davranışına sahip bireylerin açlık ve olumsuz duygulardan kaynaklı fizyolojik durumları ayırt edemediğini açıklayan psikosomatik teori kuramıdır. Psikosomatik teori, kişinin fizyolojik bir gereksinimi bulunmamasına rağmen yalnızca stres verici olaylar yaşadığında yiyecek tüketimi girişiminden ve bunun sebebinin psikolojik unsurlar neticesinde oluştuğundan söz etmektedir. '

Stresli geçen bugünler de aslında birçok kişi fizyolojik olarak aç olmasa da , baş etmeye çalıştığımız durum sonucunda sevdiği yemekleri yerken buluyor kendisini. Aslında daha normal günler yaşadığımız zamanlarda duygusal yeme davranışı çoğunlukla obez bireylerde ya da ergenlerde görülen bir durumdu fakat artık herkes yoğun stres altında yaşamına devam ettiği için daha sık karşılaştığımız bir problem haline geldi.

Her ne kadar stresli ve yorucu günlerden geçsek de bu durum bitecek ve her şey eski düzenine geri dönecek ; er ya da geç. Bunu düşünerek, bardağın dolu kısmını görmeye çalışalım.

En çok da bugünlerde sağlıklı olmaya ihtiyacımız olduğunu hatırlayalım ve sağlıklı besinler tüketelim. Sağlıksız yiyecekler ve içecekler bizi hiçbir durumda sağlıklı hale getirmez, asla unutmayın.

*Rafine şekerden uzak durmaya çalışın, şeker tüketme ihtiyacınızı taze ve kuru meyvelerden sağlamaya çalışın.

*Aşırı tuz tüketiminden kaçının. Emin olun şu an sağlıklı bireylerken yeni hastalıklar edinmeyi istemezsiniz.

*Beyaz un yerine , tam tahıllı unları ve ürünleri tercih etmeye çalışın.

*Koyu yeşil yapraklı sebzeleri her gün tüketmeye çalışın.

*Evde kalmamız gereken bugünlerde olabildiğince geleneksel beslenmeye odaklanın. Örneğin; tarhana çorbası, kuru fasulye, kereviz, erişte hep sizin onları pişirmenizi bekliyor.

Biraz daha kendi halimizde geçirelim günlerimizi, kalabalık günlerimiz yakındır.

Sağlıkla kalın.

Kaynak : MERVE HACIABDURRAHMANOĞLU, DUYGUSAL YEME DAVRANIŞI İLE PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ, YÜKSEK LİSANS TEZİ