Ülkemizin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili otorite kurumu olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) soğuk hava ve şiddetli kar fırtınası ile ilgili alınması gereken önlemleri kamuoyu ile paylaştı. Buna göre
*Ülkemizin bazı bölgelerini etkisi altına alacak olan kuvvetli rüzgar ve kar fırtınası dolayısıyla işyerlerinde birtakım önlemler alınmalı, rüzgarın şiddetine göre gerektiğinde çalışmaya ara verilmeli veya çalışma sonlandırılmalıdır.
*Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı, bacalı doğalgaz cihazlarının baca sızdırmazlığı ile çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir. Odun ve kömür sobaları ile şofbenlerin kullanımında zehirlenmeye karşı dikkatli olunmalıdır.
*Soğuk havalarda çalışmalara bağlı olarak soğuk ısırması, hipotermi, donma ve siper ayak görülebilir. Özellikle kar temizleme ekipleri, sağlık çalışanları, polisler, belediye temizlik görevlileri, şantiye çalışanları gibi dışarıda çalışması gerekenler dikkatli olmalıdır.
*Soğuk stresi hastalıkları ve yaralanmaları konusunda, önlemler ve ilk yardım tedavisi uygulamaları hakkında çalışanlar eğitilmelidir.
*Aşırı rüzgarda iş makinaları (kule vinç-kren-, mobil vinç, manlift vb.) kullanılmamalı, bekleme pozisyonuna getirilip kilitlenmelidir.
*Kaldırma aksesuarları (beam, sapan, mapa vb.) çıkarılmalıdır.
*İş ekipmanları tekrar hizmete alınmadan önce üretici kılavuzuna göre hasar açısından incelenmelidir.
*Şantiye alanında uçması muhtemel sac levhalar, uyarı tabelaları gibi malzemeler kontrol edilmeli, gerekirse yatay hale getirilip bağlanmalıdır.
*Aşırı rüzgarlı havada iskelede, çatıda vb. yüksek yerlerde çalışma yapılmamalıdır.
*Çalışanlar yüksekten düşen veya uçan nesnelere karşı dikkatli olmalıdır.
*Kar yağışı ve buzlanmadan kaygan hale gelen çalışma yerleri ve geçitler temizlenerek kaymayı önleyici tedbirler alınmalıdır.
*Elektrik kesintisine karşı jeneratör gibi yedek güç sistemleri bulundurulmalıdır.
* Barınma yerlerinin ısıtılmasında eksik yanmadan dolayı karbon monoksit açığa çıkaracağından maltız, açık ateş, ışımak vb. kullanılmamalıdır.
*Dışarıda çalışanları ısıtmak için radyant ısıtıcılar ve cep sobaları kullanılabilir. Mümkünse rüzgar soğuğunun etkisini azaltmak için çalışma alanları cereyan ve rüzgardan korunmalıdır
*Soğuk stresini önlemek için uygun giyinmek son derece önemlidir. Çalışanlara su geçirmez ve rüzgara dayanıklı kişisel koruyucu donanımlar (KKD) verilmelidir. Gerekli olan tüm KKD'ler eksiksiz kullanılmalıdır.
*Çalışma ortamında oluşturulan sıcak alanlarda sık sık mola verilmelidir. Çalışanlara ılık ve sıcak içecekler sağlanmalıdır. Soğuk havalarda susuz kalınacağı unutulmamalıdır.
*Çalışanlar aç karnına çalıştırılmamalı karbonhidrat düzeyi yüksek gıdalar ile beslenmelerine özen gösterilmelidir.
*İşler mümkünse günün daha sıcak zamanlarında yapılacak şekilde planlanmalıdır. Çalışanların yalnız çalışmamaları için önlemler alınmalı, etkin iletişim sağlanmalı (telsiz, telefon vb.) ve gerekiyorsa çiftler halinde görevlendirme yapılmalıdır. (arkadaş sistemi)
*Araçların akü, antifriz ve lastik kontrolleri yapılarak kış şartlarına uygun halde hazır bulundurulması sağlanmalıdır.
*Acil durumlarda 112 Acil Çağrı Merkezi ile ivedilikle irtibata geçilmelidir.
İSGGM adresleri
@isggmmedya (instagram)
www.csgb.gov.tr/isggm