İSG'NİN DUAYEN İSMİ ABİDİN ÖZLER AYDIN'DA
İş Güvenliği ve yazılımları konusunda sektörün duayen isimlerinden olan Meditek yazılım bilgi sistemlerinin kurucusu Abidin Özler, Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimlerine ( OSBG) eğitim semineri için Aydın'daydı.
Meditek firmasının sahibi ve iş Güvenliği Uzmanı Abidin Özler sektörel sorunlar, çözümler ve yazılım konusundaki gelişmeler hakkında efelerhaber'e yaptığı açıklamada; 'Global dünyada etkisi her geçen gün artarak devam eden yazılım dünyasında bizler, kurumsal bilgi yönetim sistemleri üzerine odaklanarak, sektörel yazılımlar üreten butik bir yazılım firması olarak 2013 yılında yola çıktık. Halen Aile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından entegratör firma olarak onaylanmış uygulamalarımızla yazılım çözümleri ürettiğimiz sektörün öncüsü olarak yolumuza devam etmekteyiz.
Ülkemizde 1990'lı yılların başında adından söz ettiren yazılım süreçlerine 2007 yılında o dönemdeki mevcut teknolojileri kullanarak ürettiğim ön muhasebe ve iş takip yazılımlarının ardından ülkemizde uygulanmaya başlayan aile hekimliği sistemine yönelik bir yazılım üreterek devam ettim. Yaklaşık olarak 3 yıl Sağlık Bakanlığı ve Medula sistemi ile entegre çalışan aile hekimliği yazılım süreçlerini 2012 yılında ülkemizde yürürlüğe giren 6331 sayılı kanun ile birlikte ARGE süreçlerine başladığımız İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Yazılımımızı 2013 yılında kullanıma sunduk.
Türkiye'de İSG faaliyet yürüten bütün işletmelerde oldukça hızlı ve kolay bir şekilde uygulanabilecek yazılımımız, halihazırda onlarca sektör, yüzlerce OSGB ve özel- kamu kurum ve kuruluşlarında binlerce İSG profesyoneli tarafından aktif olarak kullanılmaktadır.
Ülkemizde yeni yeni ciddiyeti, uygulanabilirliği tartışılan halen net çizgileri olmayan bu sektörde farklı bakış açılarının, uygulamaların ve işleyiş farklılıklarının arasında en aktif, tüm İSG süreçlerini yönetebilen yazılımımız, Bakanlıklar, belediyeler gibi kamu kurum kuruluşları ile OSGB ve kendi bünyesinde İSG süreçlerini yöneten tüm işyerlerinde rahatlıkla kullanılabilmektedir.
Yukarıda bahsettiğim gibi yazılım sektöründe onlarca uygulama ile yer almak yerine sektörel yazılımlar üretme düşüncemiz bizleri çok kısa sürede hedeflerimize ulaştırdı. Bununla birlikte çözüm üreteceğimiz sektöre dair tüm detaylara hakim olma düşüncemiz ile İSG sektöründe yazılım üretmeden önce A sınıfı iş güvenliği uzmanı olmam kaliteli bir yazılımı, doğrudan sahanın isteklerinin farkında olarak üretmemizde en büyük etkenlerden birisi oldu.
Diğer yandan sektörümüzde aktif rol oynayan işyeri hekimlerine hızlı cevap verebilmemizde yine daha önceki aile hekimliği yazılım sistemlerinin bana kazandırdığı tecrübe ve bakış açısının rolü büyük önem taşımaktadır.
KAT ETMEMİZ GEREKEN ÇOK YOL VAR!?
Maalesef, kanun ile resmi olarak uygulama yükümlülüğünün aşama aşama başladığı İSG süreçleri ülkemizde halen hakkettiği değeri ve özeni görememektedir. Tabi ki sıfır noktasında değiliz ancak halen kat etmemiz gereken büyük bir yol var önümüzde. İSG süreçlerinin ülkemizdeki gelişimini değerlendirecek olursak; 2012 yılından sonra sadece kağıt üzerinde hazırlanan evrakların tam olması gibi bir düşünce tarzı ile yaklaşılan İSG uygulamaları en azından günümüzde risk değerlendirmeleri, acil eylem planları, tatbikatlar, çalışanların eğitimleri ve kişisel koruyucu kullanımı gibi terimlerin daha sık kullanılması, daha özenli bir şekilde dokümante edilmesi evrelerine ulaşmış bulunmaktadır.
Tüm süreçlerde olduğu gibi İSG süreçlerinde de kişisel gelişimin öneminin farkında olunmasını temenni ediyorum. İSG süreçleri; kamu, çalışan, çalışan adayları, İSG profesyonelleri, işverenler hatta ilkokul çağındaki çocukların dahi paydaşı olduğu bütünleşik yaklaşımlar ile çok daha kısa sürede istenilen ölçülere ulaşacaktır'dedi.