Gazeteci Tan'ın paylaşımda, şu ifadeler yer aldı:
'Gazetecilikle ilgili akademik anlamda ihtisas sahibi Gazi Ü., İletişim Fak. Öğr. Görevlisi Dr. Murat Sadullah ÇEBİ'ye göre; 'Haber değeri unsurları olay, olgu, konu, durum, İDDİA ve kişilerin kendisi aracılığıyla değerlendirildiği, bir haberin izlerküme açısından önemli olup olmadığını, dolayısıyla medyada yayınlanıp yayınlanamayacağını belirleyen araçlardır. Değerlendirilmek istenen haberler bu mihenk taşlarına vurulur'
İletişim Profesörü ve Gazetecilikle ilgili akademik anlamda ihtisas sahibi Pamela J. Shoemaker'in de bu konuda etik yaklaşımı bellidir. Haber değeri unsurlarından olan iddialara, etik çerçeveden bakıldığında, eğer gazetecinin değerlendirmesine göre kamu menfaati söz konusuysa kamuoyu oluşturabilme adına haber değeri taşıyabilir ve doğrudan habere dönüştürülebilir.
İddiaya dayalı habercilikte gazetecinin inisiyatifine kalan konu ya da konulara ilişkin önemli etken, ele alınan olay ya da durumun doğruluk payının yüksek olması kanaatini oluşturacak kaynakla ilk ağızdan görüşülmesinin ardından aynı zamanda ileri sürülecek olgunun kamu menfaati taşıyıp taşımadığıdır.
Tüm Dünya'da yargı süreci devam eden davalardaki iddiaların bile doğrudan habere dönüştürüldüğü ortadayken, iddiaya dayalı habercilikte önemli olan konunun özünün dengeli bir biçimde aktarılmasıdır. Denetleme özelliği bulunan ve bu nedenle de dördüncü kuvvet olan Basın'ın, yerinde belli bir grup tarafından kamuoyu nezdinde yazılı ya da sözlü sıklıkla dillendirilen ve iddia niteliği taşıyan konuları habere dönüştürmesinde bu nedenle beis yoktur.
Hele ki iddia edilen soruna dayalı bir konuda örnek olması gereken kişi ya da kişiler de belli bir grup tarafından itham ediliyorsa haberi çözüme dönük daha dikkat çekici kılmak ve daha etkili kamuoyu oluşturmak için konunun içinde bu 'seçkin kişiler'e de yer verilebilir.
İddiaya konu muhataptan cevap alınamayacağı ya da doğrudan yalanlanacağı öngörülen olgularla ilgili olarak da karşı tarafın cevap hakkına saygı çerçevesinde daha önce konuya ilişkin soruna muhatap olan kişi ya da kişilere verilen ilgili ya da ilgililerin cevabının da habere iliştirilmesi etik açıdan yeterlidir! Sonuç olarak, hiç kimse hele ki mesleğimizi suistimal ederek kendisine toplumda saygın bir yer edinme çabası içerisinde olanlar asla bize işimizi öğretmeye kalkmasın! İşimizi layıkıyla yapma kararlılığımız ve azmimizden ödün vermemizi de beklemesin!
İşimizi öğretmeye kalkmayın""
Aydın Büyükşehir Gazeteciler Cemiyeti Denetim Kurulu Üyesi Murat Tan, sosyal medya hesabından, büyük harflerle ‘Gazetecilik böyle de olur!’ başlığı ile paylaşımda bulundu
Yorumlar