KURBAN VE BAYRAM

Saygı değer okuyucularım.

Önümüzdeki hafta çarşamba günü Kurban bayramı. Hep birlikte bayram yapacağız.

Kurban Bayramını Ramazan Bayramından ayıran özelliklerden biri Kurban kesmek diğeri de arafe günü sabah namazının farzından sonra başlayıp dördüncü bayram günü ikindi namazının farzından sonra bitecek olan Teşrik tekbirleridir. Namaz kendisinse farz olan her mükellef bu tekbirleri getirmek durumundadır. Ayrıca arefe günü, hacca gidenlerin Arafat denilen Kutsal mekanda belirlenen sürede bekleyip, hacı ünvanını alırlar. Hacılar buradan Müzdelife'ye gelirler burada belirlenen sürede bir müddet kalırlar. Kaldıkları sürede şeytan taşlamada kullanacak oldukları, en fazla nohut büyüklüğündeki taşları toplayıp Mina denilen yere hareket ederler

Hacıların Mekke'den Arafat, Müzdelife ve Mina'ye oradan da otellerine gelmeleri; milyonlarca insanın aynı anda aynı yerlerden hareket etmesi adeta insan seli gibidir. Bu manzara hacıların zihin ve gönül dünyasının süsler.

Kurban kesmeye; gelince zengin Müslüman'ın, Allah rızası için Kurban bayramı günlerinde, büyükbaş ya da küçükbaş bir hayvanın, belirtilen usulle, Besmele ile kesilmesidir.

Bilindiği gibi kesilen hayvanın etini; kurban sahibinin ailesi, akraba eş ve dostları ile fakirler arasında 3'e taksim edilerek yararlanılmasıdır.

Dolayısıyla kurban kesme; zenginliğin şükrü olmasının yanında kurban kesen müminin Allah rızası için malından bir kısmını gönülden verebilmesidir. Fakirlerle paylaşmasıdır akrabaları ve dostlarıyla güzel ilişkilerini perçinleyebilmesidir.

Yüce Allah'ımız Hac Suresi 37. Ayetinde ; 'Bu hayvanların ne etleri ve ne de kanları Allah'a ulaşacaktır Allah'a ulaşacak olan ancak sizin Onun için yaptığınız gösterişten uzak amel ve ibadettir size doğru yolu gösterdiğinden, Allah'ı yüceltmeniz için onları böylece sizin buyruğunuza vermiştir iyilik yapanlara müjdele.'

Bayramınızın kazasız belasız geçmesi dileğimle, bayramınızı tebrik ederim.

Sağlıcakla kalın.