Aydın

Kuşadası’ndaki orman yangınında antik su kemeri zarar gördü

İzmir’de başlayıp Aydın’a sıçrayan orman yangını ekiplerin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alınırken, yangının ardından yanan bölgeler havadan görüntülendi. Efes’e su taşıyan antik su kemerlerinin bir bölümünün yangında zarar gördüğü belirlendiğini belirten Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, "Yangından sonraki görüntüler herkesi üzdü" dedi.

Edinilen bilgiye göre, İzmir’in Selçuk ilçesi Pamucak mevkiindeki ormanlık alanda 29 Haziran Cumartesi günü saat 17.00 sıralarında çıkan yangın, kısa sürede tüm bölgeyi sararak Aydın’ın Kuşadası ilçesine kadar ulaştı. Yangında yüzlerce dönüm alan yanarken, gündüz havadan ve karadan yapılan söndürme çalışmaları havanın kararmasının ardından karadan ve gece görüşlü helikopterlerle devam etti. Çevre il ve ilçelerden bölgeye destek ekipler gönderildi. Ekiplerin yanı sıra sivil toplum örgütleri ile gönüllü vatandaşların da seferber olduğu bölgede söndürme çalışmaları sonuç verdi. Yeni günün ilk ışıkları ile yangın söndürme helikopterleri ve uçakları yeniden faaliyetlerine başladı. Yangın, ekiplerin havadan ve karadan yoğun çalışmaları sonucunda kontrol altına alındı.

Bölge havadan görüntülendi

Kuşadası - Selçuk arasında meydana gelen orman yangınında resmi bilgilere göre 350 hektar alanın yandığı belirtilirken, yaşanan yangın sonrası bölgede drone ile havadan görüntülendi. Yangının neden olduğu zararın boyutlarını gözler önüne seren drone görüntüleri, bölgenin yeşil örtüsünün büyük ölçüde kaybedildiğini ve birçok canlının yaşam alanının yok olduğunu ortaya koyuyor. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Tüm kamu kurumlarının, yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin iş birliğiyle özverili bir mücadeleyle yangın söndürüldü ve soğutma çalışmalarına geçildi. Yangından sonra meydana çıkan görüntüler herkesi derin üzüntüye boğdu. Özellikle deniz manzarasının görüldüğü alanlardaki arazilerde cam şişe yoğunluğu hemen göze çarpıyordu. Yaban hayatındaki durum, soğutma çalışmaları devam ettiğinden sadece yol kıyında takip edildi. Hiçbir canlıya rastlanmadı. Isı yoğunluğu yüksek araziye girilemediğinden hangi tür hayvanların öldüğü bilinemiyor. Muhtemelen yılan, kertenkele, kaplumbağa ve benzeri sürüngenlerle, ateş ve duman içinde kalan diğer yaban hayvanlarının öldüğünü tahmin etmekteyiz" dedi.

Antik su kemerlerinin bir bölümü zarar gördü

Efes’e su taşıyan antik su kemerlerinin bir bölümünün yangında zarar gördüğü belirlendiğini ifade eden Sürücü, "Sevindirici olan, Kuşadası sivil toplum örgütleri tarafından Tabiat Parkı olması için talep edilen Bahçecik Boğazı’na yangının sıçramaması oldu. Bunu havadan yapılan müdahale ve orman ekiplerinin büyük gayreti sağladı. Hava sıcaklığının 30 dereceden yüksek, rüzgar hızının 30 km/saat üzerinde olması ve nispi nemin %30’un altında seyretmesi orman yangınlarının çıkması için, uygun meteorolojik şartları oluşturmaktadır. Ormanlarımızın korunması için, özellikle orman bölgelerinde cam vb. atıkların atılmaması, sigara kesinlikle içilmemesi, mangal ve benzeri ateşli aletlerin kullanılmaması gerekir. Herkes bu konuda dikkatli ve duyarlı olmalı, olumsuz faaliyette bulunan kişileri uyarmalı ve ilgili kurumlara bildirmelidir" ifadelerini kullandı.