Aydın'ın Nazilli ilçesinde Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Oflioğlu ve fırıncılar arasındaki sorun giderek büyüyor. Ekmek fiyatlarındaki anlaşmazlıklar nedeniyle zararına ekmek satışı yapan Nazilli fırıncılar, Oda Başkanı Ofilioğlu'nun her zaman kendilerinden ucuz ekmek sattığını bu nedenle sıkıntılar çektiklerini belirtti. Oflioğlu'nun kendilerine lider olarak oda başkanı seçtiklerini söyleyen fırıncılar zararına ekmek sattıklarını ifade ederek fiyat sorununun çözülmesini istiyor.

'Fiyatlardaki düşüşün asıl sorumlusu Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Oflioğlu'dur'

Fırıncıların zor durumda kaldıklarını ve dayanabilmek için ev ve arabalarını sattıklarını kaydeden Nazili Onur Ekmek A.Ş. ortağı İbrahim Demici, Başkan Oflioğlu'nu göreve davet etti. Demirci, Nazilli'de ekmek fiyatı 1 lira 25 kuruştu. 20 Şubat tarihi itibari ile 1,5 TL oldu. Fakat Nazilli'deki oda başkanımız kendi tezgahında ekmeği 1 lira 25 kuruş iken 1 TL'ye satmasından dolayı diğer fırıncı arkadaşlarımız da ekmek fiyatını düşürdüler. Bundan dolayı da bir rekabet ortamı doğdu. Belediye başkanını, kaymakamı ve federasyondan isimleri araya koyduk fakat inatla kendisi ekmeği 1 TL'den sattı. Bunun sonucunda da Nazilli'deki fırıncılar isyan etti ve ekmeği tezgahında 75 kuruşa düşürdü. Fiyatlar bu şekilde de devam ediyor. Nazilli'de yaşanan bu sorunun asıl sorumlusu Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Oflioğlu'dur. Kendisi ekmeğin fiyatını, kendi satış yerlerinde düzeltmediği için sonuç bu noktaya geldi. Fırıncı kan ağlıyor. Günde fırın başı fırınların büyüklüklerine göre değişen rakamlarda zararlar ediliyor. Kimse bunu kardan zarar olarak görmesin. Evini, arabasını satan fırıncı var. Nazilli'de fırıncılar büyük zararlar ediyor. Belki birkaç fırıncı arkadaş batacak, belki de biz de batacağız belli değil. Ama bir şekilde bunun düzelmesi gerekiyor. 1,5 TL'de karar alındı ama bunu başta kendisi uygulamıyor. Ucuz ekmek satıyor' dedi.

'Bize rest çekti'

Oda Başkanı Oflioğlu'nu kendilerinin ziyaret ettiğini ve devletin belirlediği fiyata dönmek istediklerini söylediklerini ifade eden Demirci, 'Biz kendisini ziyaret ettiğimizde bu sorunumuzu aktardık. Ekmeğin fiyatı o dönem 1 lira 25 kuruştu. Kendisine devletimizin belirlediği fiyatlara çekelim diye konuştuğumuzda bize, 'Ben oda başkanıyım. Ben 1,25 TL'den karar aldım, siz bu fiyattan satacaksınız. Ben tezgahlarımda 1 TL'den ekmek satacağım' dedi' diyerek kendilerine rest çektiği iddiasında bulundu.

Dur ihtarına uymayıp kaçtı, jandarma yakaladı Dur ihtarına uymayıp kaçtı, jandarma yakaladı

'Kendisi yakınına işletme açtırmıyor'

Nazilli Onur Ekmek A.Ş. Ortağı İbrahim Demirci Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Oflioğlu'nun kendilşerinin sorunlarıyla ilgilenmediğini belirterek, 'Oda başkanımız göreve gelmesinin ardından geçen 16 ay geçmesine rağmen hiçbir fırıncı arkadaşımızı ziyaret etmedi. Şu anda da kendisi tatilde. Nazilli'deki ekmek fiyatı sorununa karşılık gazetelere tatilden yanıt veriyor. Bizler bu sorunu düzeltmesini bekliyoruz. Yıllardır kendi işletmesinin yakınına fırın açtırmadı. Hali hazırda yakınında açık olanların ruhsatlarını da bir şekilde iptal ettirdi. Kendi yanında şube açılmasına izin vermiyor. Yakınına bir şube açmıştım. Bana o şubeyi kapatmazsan fiyatları düşürürüm, ucuz ekmek satmaya devam ederim dedi. Kendisinin bulunduğu bölgede fırın yok. Tek başına bölgede. Nazilli'nin 5,6 yerinde şubesi var. Bu şubelerde daima ucuz ekmek satıyor. Nazilli'de düzelmeyecek bir şey yok. Bu sorunumuz düzelir ama önce Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Oflioğlu'nun fiyat politikasını düzeltmesi gerekiyor' diye konuştu.

'Ucuz ekmeği biz değil asıl o satıyor'

Nazilli Onur Ekmek A.Ş diğer ortağı Talat Batur ise, Başkan Oflioğlu'nun seyyar simitçi olduğunu ve fırının da kendi üzerine olmadığını iddia etti. Başkan Oflioğlu'nun algıdan beslenerek yıllardır ucuz ekmek sattığını söyleyen Batur, 'Başkan ve ortağı emekliye ayrıldı onların yerine çocukları işi götürmeye çalışıyorlar. Ekmeğin maliyeti kimi fırınlarda 90, kimilerinde ise 95 kuruş. Biz bu ekmeği 60, 65 kuruşa büyük fırınlara vermek zorunda kalıyoruz. Kendisi bir gazeteye demeç vermiş. Bizim büyük marketlere 75 kuruşa ekmek verdiğimizi ve ucuz ekmek sattığımızı söylemiş. Ama 16 aydır kendisi de aynısını yapıyor. Kendisi biz 1 lira 25 kuruşa satarken 1 TL'ye sattı, en sonunda da 75 kuruşa kadar düşürdü. Yani bizi suçlayan kişi kendi tezgahlarında 75 kuruşa ekmek satıyor' dedi.

'Gücümüzün yettiği yere kadar böyle devam edeceğiz'

Fırınların her gün binlerce lira zarar ettiğini kaydeden Batur, 'Biz 3 arkadaş birleşik ve Onur Ekmek adı altında gücümüzü birleştirerek ekmek üretiyoruz. Bunu yapmamızın nedeni biraz daha dayanmak ve biraz daha az zarar etmek için. Biz de kararlıyız. Bu durum düzelmezse gittiği yere kadar, batana kadar ekmeği bu fiyattan satmaya devam edeceğiz. Kendisi bir açıklamasında da yine Ticaret Odası'na bağlı olan fırıncıların 75 kuruşa, odaya başlı olan fırıncıların 1 TL'ye sattığını söylemiş. Kendi oğlu da Ticaret Odası'na kayıtlı ve 75 kuruşa satıyor. Yani bu durumda oğlunu suçlamış oluyor. Bu rekabetin ticaret odasıyla, fırıncılar odasıyla bir alakası yok' diye konuştu.

'Yol gösteren kendisi, uygulayan biziz'

Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Oflioğlu'na seslenen Nazillili fırıncı İbrahim Demirci şunları söyledi; Kendisinin fırıncıların sorunları ile ilgilenmesini istiyoruz. Bunları yapmadan önce kendisi tezgahındaki ekmeği şu andaki fiyatımız olan 200 gram ekmeği 1,5 TL'ye çekmesi gerekiyor. Bizim seçtiğimiz lider olarak kendisinin bize öncülük edip bu fiyatı uygulamaya başlaması gerekiyor. Biz de fırıncılar olarak kendisinin peşinden gider ve gerekeni yaparız. Bizim liderimiz o, biz o ne yaparsa onu yapıyoruz. Bize kimsenin bir şey demesine gerek yok. Özellikle kendisinin fırıncılara karşı bir şey demesine gerek yok. Yol gösteren kendisi, uygulayan biziz.'