Yaz, birçok insanın yükselen sıcağa aldandığı ve dikkatli davranılmadığında bir dizi soruna yol açma ihtimali olan bir mevsimdir. Sağlık sorunları baş ağrısı ve mide bulantısı gibi iyi huylu olabilir veya sıcak çarpması, su kaybı, kabızlık ve ishal kadar şiddetli olabilir. Bu nedenle insanlara öncelikle diyet ve fitness yoluyla sağlıklarına özel dikkat göstermeleri önerilir. Özellikle diyetiniz yaz aylarında sağlık sorunlarınızı ağırlaştırabilir veya hafifletebilir. Yediğiniz şey, sağlıklı bir zihin ve beden için olduğu kadar uzun yaz günlerinde enerji seviyelerini korumak için çok önemlidir. Ancak pek çok insan yaz aylarında beslenmenin ne kadar önemli olduğunun farkında değil.

Vücudunuzun beslenme gereksinimleri her mevsim için farklıdır ve yazlar için günlük diyetinize midede hafif ve kolay yiyecekler eklediğinizden emin olmalısınız. Ek olarak, bu yiyecekler ve içecekler sizi dehidrasyona karşı koruyabilmeli ve optimum enerji seviyelerini koruyabilmelidir.

Yaz aylarında daha sık hastalanıyorsanız, aşağıda listelediklerime dikkat etmelisiniz.

1. Güneşte kaldıktan hemen sonra soğuk su içmek

Güneşte geçirdiğiniz bir günün ardından soğutulmuş su içmek sisteminizi şok edebilir ve boğaz ağrısının yanı sıra sindirim sorunlarına neden olabilir.

2. Çok fazla kafein tüketmek

Kafein diüretik özelliğinden dolayı sizi susuz bırakır. Bu nedenle yaz aylarında çok fazla kahve veya çay içmek baş ağrısı yapabilir ve susuz kalmanıza neden olabilir.

3. Şekerli buzlu içecekler ve meyve suları tüketmek

Çoğu soğutulmuş paket meyve suları ve soğuk içecekler aşırı miktarda şeker içerir, bu da enerjinizi geçici olarak artırabilir, ancak birkaç gün sonra enerji çökmesine neden olabilir. Bu soğuk sıvı kalorilerilerini tüketmektense doğal şekerli taze meyve suları içebilirsiniz.

4.Şok diyetlerine başvurmak

Yaz bedeni ve yaz için zayıflamak birçok bireyin önceliği arasında; fakat asıl olması gereken tüm mevsimlerde sağlıklı beslenerek formu korumaktır. Diyete başlama kararı sağlıklı beslenme planı yaparak, neyi ne zaman ne kadar tüketeceğini belirleyerek verilmelidir. Şok diyetlerinde vücudunuzda da şok etkisi oluşabilir ve vücudunuzda elektrolit kaybı yaşanarak beraberinde birçok hastalığı getirebilir. Bu yüzden dengeli diyetler önemlidir. Bunun için uzmanlara da başvurarak kilo vermenin sağlıklı yolunu izleyebilirsiniz.

5. Yumurta, balık ve tavuktan kaçınmak

Yumurta, balık ve tavuğun vücutta aşırı ısı ürettiğine ve bu nedenle yaz aylarında kaçınılması gerektiğine dair bir yanlış kanı vardır. Bu doğru değil. Her üç yiyecek de yaz aylarında sağlıklı bir kiloyu korumak için önemli olan yağsız protein açısından zengindir. Bu besinleri taze tükettiğinizden emin olduktan sonra tüketmenizde sakınca yoktur. Bununla birlikte, yaz aylarında koyun eti, sığır eti gibi etlerin yağlı kısımlarını azaltmak isteyebilirsiniz.

Yazlardan beklentileriniz ne olursa olsun, keskin ve uyanık bir zihin ve sağlıklı bir vücut için sağlıklı beslenme alışkanlıkları oluşturmak önemlidir. Herkese sağlıklı bir hafta dilerim.