20. yaş dişleri genellikle 17-26 yaşları arasında sürmesi beklenen 3. büyük azı dişleridir. Sürmesi beklenen denmesindeki sebep; bazı bireylerde anne karnında diş tomurcuğunun hiç gelişmemesi sonucunda 20 yaş dişlerinden bazıları veya hiçbiri çıkmayabilir.
20lik dişlerin sorun yaratmasındaki sebep kişiden kişiye değişmektedir. Çapraz kalıtım sonucunda kişi dişlerinin büyüklüğünü babadan, çenesinin büyüklüğünü anneden almış olabilir. Bu durum sonucunda büyük boyuttaki dişler küçük çeneye sığmaz. Ancak ortaya atılan son teorilerden biri de, evrim sürecinin bir getirisi olduğu düşüncesidir. Eskiden mağaralarda yaşayan ve pişmiş gıda diye bir şeyden haberi olmayan atalarımız, besinleri çiğnemek için daha kuvvetli ve büyük çenelere ihtiyaç duyarken, şu an böyle bir ihtiyacımız yoktur. Dolayısıyla çenelerimiz küçülmüş ancak diş sayımız aynı kalmıştır. Sonucunda da son dişlerimiz gömük kalmaktadır.
20. yaş dişlerinin muhakkak çekilmesi gerekir mi?
Eğer 20. yaş dişleriniz doğru pozisyonda yerini almış sağlıkla bir diş ise çekime ihtiyaç duyulmaz fakat ihtiyaç halinde ortodontik tedavide yer kazanmak amacı ile çekilmesi söz konusu olabilir.
Yer bulamayan 20. yaş dişleri yarı gömük veya tam gömük kalmaktadır. Yarı gömük bir dişin çekimi elbette tam gömükten daha kolay olmaktadır.
Gömülü diş çekimi ile diş çekimi arasındaki fark nedir?
Gömülü diş çekimi, genellikle 20. yaş dişinin deri altından cerrahi müdahale ile alınması işlemi iken diş çekimi ise görünürde hasar görmüş ve tedavi edilemeyecek seviyede olan dişlerin çıkarılması işlemidir. Diş gömük olmadığından çevre dokulara yani dişeti, kemik gibi yapılara cerrahi müdahaleye gerek olmaz.
Diş çekimini hangi bölüm gerçekleştirir?
Diş çekimi ve gömülü diş çekimi işlemini diş hekimliği bölümlerinden olan ağız, diş ve çene cerrahisi hekimleri gerçekleştirir.
Gömülü Diş Çekilmezse Ne Olur?
- Gömük dişin üstündeki dişeti tahriş olur. Bu tahriş ilerleyen zamanlarda dişeti iltihabına gider.
- Dişin kendisinden kaynaklanan iltihap gelişir. Bu iltihap ilerleyen zamanlarda kemiğe yayılır. Uzun süre müdahale edilmemesi durumunda kemikte kist oluşur.
- Gömük diş öndeki dişlere ve çevre dokulara baskı yaparak ağrı yapar. Eğer dişin çıkabileceği bir alan yoksa bu ağrılar dişi çekmeden geçmeyecektir.
- Gömük dişin öndeki dişlere baskısı sonucu dişlerde çapraşıklık oluşur.
- Yarı gömük dişler yanak gibi çevre dokuların ısırılarak zarar görmesine sebep olur.
- Yarı gömük dişlerde öndeki dişler ile arasında yemek birikmesi sonucu 20lik dişler ve onun önündeki dişlerde çürük riski artar.
Diş çekimi ağrılı bir işlem midir?
Diş çekimi işlemi anestezi altında gerçekleştirilir ve bu esnada ağrı hissetmezsiniz fakat tedavi sonrasında az da olsa ağrılarınız olabilir. Oluşan ağrılar ise ağrı kesiciler ile kontrol edilebilecek düzeydedir. Hekiminizin reçete etmesi durumunda çekimden önce veya sonra kullanılacak antibiyotik tedavi sürecine yardımcı olur.
Çekim sonrası şişlik oluşur mu?
Şişliğin oluşması yanaktaki ödem dişin pozisyonuna göre ve kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Şişliğin önlenmesi için yanak bölgesine ilk 24 saat soğuk tampon yapılmalıdır. Bölgede hafif şişlik oluşması normaldir ve iyileşme için gereklidir.