Ağız ve diş hastalıkları, sizlere daha önceki yazılarımda da bahsettiğim üzere ülkemizde genel bir sorundur. İnsanlar genellikle bu olayı genetik olarak yatkın olmalarına bağlarlar; ancak kendi yaptıkları hataları görmeyebilirler. Bu hafta hastalarımdan gördüğüm genel ağız sağlığı sorunları ve bu sorunların altındaki sebepler hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum.
DİŞETİ RAHATSIZLIKLARI ve DİŞ TAŞI(TARTAR)
Dişeti rahatsızlıkları özellikle toplumun çok büyük kesiminde gözlenen rahatsızlıklardır. Hastalığın ağırlığına göre birkaç sınıfa ayrılabilir. Tabi ki en sık gözlenen dişeti rahatsızlığı en hafif olan olarak gördüğümüz 'gingivitis'tir. Gingivitis kaba tabirle kızarık, hafif kanamalı ve hafif şiş dişetleri olarak tanımlanabilir. Gingivitisin en büyük sebebi de yetersiz bakımdır. Genetik olarak ne kadar yatkın olursanız olun; dişlerinizi özenli fırçaladığınızda gingivitis tamamen önlenebilir.
Diş taşı, biriken diş plağının tükürüğün içindeki mineraller nedeniyle çökelmesi ile olur. Başka hiçbir faktör, sizde diş taşı oluşmasına sebep olmaz. Genetik yatkınlık diş taşı oluşturmaz. Genetik faktörler ancak sizin tükürük yapınızı değiştirebilir. Dişlerinizi özenli fırçalayarak plak oluşumunu önlerseniz diş taşını da tamamen engellemiş olursunuz.
SİGARA VE ALKOL
Sigara ve alkol, ağız içerisindeki doğal dengeyi bozacağından, özellikle yara iyileşmesi gibi durumları çok etkiler. Özellikle diş çekimlerinden sonra sigara ve alkol tüketmemeniz önerilir. Sigara diş taşı oluşturmaz, ancak oluşmuş olan diş taşlarını lekeleyerek görünmesine sebep olur. Ayrıca uzun süreli kullanımlarda sigara dişetlerinizin kararmasına sebep olur. Alkol de diğer zararlarının yanında içerdiği şeker nedeniyle çürükler yaratabilir.
ŞEKERLİ GIDALAR
Tükettiğimiz şekerli gıdalar, diş üzerinde bakteriler tarafından besin olarak kullanılır ve bu zararlı bakteriler çürüğü oluşturur. Özellikle uzun süre erimeyen şekerler(sert şekerler), yapışkan şekerler(lokum) dişlerimiz için daha zararlı olacaktır. Biberon ile uyutulan çocuklarda görülen erken diş çürükleri, ebeveynlerin ve çocukların hayatlarını çok zorlaştırmaktadır. Bu durum da yine biberonun içindeki süt veya şekerli gıda nedeniyle olmaktadır.
KULLANILAN İLAÇLAR
-Tansiyon hapı olarak kullanılan bazı ilaçlar dişetlerinde ciddi büyümelere sebep olabilir. Bu durumda diş hekiminiz kardiyoloğunuzla iş birliği içerisinde çalışmalıdır.
-Çocukken kullanılmış olan demir ilaçları, çocukların dişlerinde siyah lekelenmelere sebep olabilir. Bu lekelenmeler diş hekiminiz tarafından çıkarılabilir.
-Kan sulandırıcı olarak kullandığımız asprin gibi ilaçlar dişetlerindeki kanamayı artırabilir.
-Epilepsi tedavisinde kullanılan antiepileptik ilaçlar dişeti büyümesine yol açabilir.
-Kemoterapi ve radyoterapi alan hastalarda yara iyileşmesi gecikeceği için diş çekimi gibi operasyonlar ertelenmelidir.
-Organ-doku nakillerinde kullanılan savunma sistemi baskılayıcı ilaçlar yara iyileşmesini geciktirecektir.
Genel olarak bakıldığında, sistemik olarak büyük bir rahatsızlığınız ve buna bağlı olarak oluşmuş bir ağız sağlığı probleminiz yoksa siz düzenli ağız bakımıyla korunabilirsiniz. Diş fırçası, diş macunu ve diş ipi sizi daha sonra yaşayacağınız hastalıklardan, yapacağınız masraflardan kurtaracaktır. Her gün 5 dakikanızı ayırarak haftalarca diş hekimine gidip gelmenizi gerektirecek hastalıklarınızı engelleyebilirsiniz. Sağlıklı ve mutlu bir hayat dilerim.