Değerli Okuyucular,
Merhabalar, bundan böyle iki haftada ya da ayda bir tiyatro ile ilgilenenlere faydalı olacağına inandığım, kuramsal bilgileri paylaşmaya çalışacağım.
Tiyatro Sanatına ilgi duyan, genç yaşlı, orta yaşlı herkesin mutlaka faydalanacağına inandığım bilgileri kitap haline getirmek de, benim için hedeflerden bir tanesi…
Yıllardır edindiğim bilgiler henüz tiyatroyu bilmeme ve tiyatroyu biliyorum deme gibi bir cüretkarlığı göstermeme mani oluyor.
Ancak tiyatroyla ilgilenmeye başlayan kişilere tabii ki pek çok önerim olacaktır. Öncelikle okumak gerekir değerli okurlar, okumadan tiyatro yapılmaz!!!!!!! Yapılamaz!!! yapılanda tiyatro sayılmaz.
Henüz farkındalığı oluşmamış, okumayan, yemekten içmekten ve giyinip kuşanıp, uyumaktan, cep telefonu ile uğraşmaktan vakti kalmayan bir nesilden, ne okumasını nede Kültür le Sanatla ilgilenmesini ve izlemesini seyirci kalmasını bile bekleyemezsiniz.
Tiyatroya yeni başlayanlara,
Okumalarını öneriyorum öncelikle, tiyatroya başlamak için doğru hocalarla, doğru yöntemlerle, kendilerini geliştirebilecekleri ortam ve tiyatroya katkıda bulunabilecekleri etkinliklerle yapmaları hem kendileri hem de tiyatro sanatı adına doğru olacaktır.
Oyunculuk, Beden, Ses, İmgelem, Hareket, Dünya görüşü, toplumu ve çevresini tanıma, gözlem, kendini geliştirme, öğrenmeye ara vermeden sürekli kendini geliştirme ve okumayla olur.
Oyuncu demek, aslında altı doldurulması gereken, sahnede söylenebilecek sözü olan sahne tavrını geliştirebilecek kişilerin deneyim ve tecrübeyle gelişen bir sanattır.
Dünyanın en eski sanatı olmasıyla da ayrı bir yere sahiptir. Oyunculuğa yeni adım atacak bir kişinin Dünya Tiyatro Tarihini ve Türk Tiyatro Tarihini okuması, okumaya çalışması zorunluluktur.
Shakespeare tiyatroyu, sahneden seyirciye ayna tutmak olarak tanımlar, pek çok otoritenin paylaştığı ise İNSANI İNSANA İNSANLA İNSANCA ANLATMA SANATIDIR.
D . O . S . T . (DENEME OYUNCULARI SANAT TİYAROSU) Yıllardan beri gelen bilgi, birikim, deneyim ve tecrübesini ekibe yeni katılan kişilere öncelikle Dünya Tiyatro Tarihini, sıkmadan sıkıcı olmadan, anlayabilecekleri bir şekilde, örneklerle ilginç durumlarla pratiğe dökerek anlatmaya çalışarak işe başlamakta….
Ardından, kişinin kendisini tanıması, farkındalığının oluşması, gözlem yeteneğini geliştirerek, belirli bir süreçte yapılan çalışmaların tekrarı ve gözden geçirilmesi ile daha üst çalışmalara, BEDEN, SES, İMGELEM, UZAM, SAHNE HAREKETİ, OYUNCULUK TEKNİKLERİ ile devam etmektedir.
Oyuncu eğitiminde nihai hedef oyuncunun kendinden başka bir figürü yaratmayı öğrenmesidir.
Oyuncu eğitiminde belirleyici olan ana eksen, oyuncu adayının kendinden başka birini sanatsal düzeyde yaratacağı temel bilgi ve becerileri kazanmasıdır. Bu nihai hedefe ulaşmak uzun zaman alan, yorucu bir süreci kapsar.
Bu noktada bir parantez açarak oyuncu eğitimi konusunda önemli olduğunu düşündüğüm bir başka olgu üstüne duralım:
Kendinden başkasını yaratma surecinin başarıyla tamamlanması, yaratılanın kendi doğallığında oynanabilmesi sağlamalıdır. Ancak bu önceki aşamadan da zor bir süreçtir ve gerçekte çok az oyuncu bunu başarır: Bu aşama öğrenilenlerin içselleştirilmesini ve yaratılanın kendi doğallığının yakalanmasını kapsar; bu her turlu kalıptan uzaklaşma, yaratılan her figürü kendi doğallığında oynama becerisidir
Oyunculuğa yeni başlayan kişide öncelikle olması gereken hayal gücüdür. Hayal gücü, oyunculuğun gelişimi ve ilerlemesinde birinci derece de öneme sahiptir.
Ünlü Rus Yönetmen, eğitmen ve kuramcı Konstantin Sergejewitsch Stanıslawski' nin dediği şu söz bu durumu açıklar…
İMGELEME SAHİP OLMAYAN TİYATRO YAPMASIN!!!!!!!
Oyuncu Adaylarına bunu anlatmayan, farkında olmayan da LÜTFEN!!!! Ben hocayım demesin, dedirtmesin.
Değerli okurlar, Tiyatro Severler, Sanat Severler,
Doğru yapılan Tiyatronun LÜTFEN!!!! Yanında olun destek verin. Çünkü bir tiyatro seyircisi olmak hele hele bilinçli bir tiyatro izleyicisi olmak sanatın ve tiyatronun gelişmesinde önemli bir durumdur. Bu sayede sahnedeki oyuncu, yönetmen, yazar, sahne tasarımcısı, ışıkçı ve bu işin içinde bulunan tüm öğeler gelişmek, bunlarla ilgilenen ve merak duyan kişilerde kendilerini geliştirmek zorundadır.
Bu durumu, yani seçici bir tiyatro seyircisi olmak durumu elbet seyirciye pek çok işlev yüklüyor. Bir sorumluluk gerektiriyor.
Peki!!! bu nasıl olmalı, okumalı, izlenecek olan oyunlar hakkında bilgi sahibi olmalı, eleştirel bakış açısı geliştirmelidir.
Bu sayede, tiyatronun içinde bulunan tüm birimler gelişecek, gelişmek durumda kalacaktır.
Geçen günlerde Direkler arası tiyatro ödülleri, Aydın ' da yapıldı. Ülkemizin dört bir yanından Oyuncular, Yönetmenler, Teknik Görevliler buradaydı. Ödüllerini aldılar. İlimizden üç grup ödül aldı. Ödül alanları kutluyoruz.
Bu ödüllerle birlikte ilimizde daha kaliteli ve daha seviyeli tiyatro oyunlarının buluşması ve seyircin gelişmesi dileği ile….
D.O.S.T. (Deneme Oyuncuları Sanat Tiyatrosu) Oyunculuk Eğitimi kayıtları için müracaatlar açılmıştır…
Bu haftalık ta bu kadar.
Sevgiyle kalın.