Stresli, yorgun günlerin ardından kendinizi yemek masasının başında bulanlardan mısınız? Şehir hayatının stresi, ailevi sorunlar, arkadaş çevresi ,iş stresi derken bir çoğumuz ihtiyacımız olan şevkati yemeklerde arıyoruz. Haliyle de bir süre sonra kilo problemleri baş gösteriyor. İşte tam bu noktada devreye farkındalıklı beslenme dediğimiz yöntem devreye giriyor.
Mindful eating (farkındalıklı beslenme ) bir diyet yöntemi değildir kalori hesabı, karbonhidrat, yağ, protein yüzdeleriyle ilgilenmez ama hayatımıza adapte ettiğimiz zaman başarılı diyetler kadar faydalı sonuçlar verir. Yemek yerken gerçekten aç mıyız yoksa duygusal ihtiyaçlarımızı doyurmak için mi yiyoruz onun ayrımına varmayı sağlar. Bir nevi yemek yerkenki bize dışarıdan bakan bir çift göz de diyebiliriz.
Farkındalıklı beslenmeyi hayatmıza nasıl geçirebiliriz?
Yemek yeme ihtiyacı hissettiğiniz zaman hemen yemeğe başlamayın. İlk önce gerçekten aç mısınız bunun tespitini yapın. Gerçekten aç iseniz yapmanız gerekenlere birazdan değineceğim ama fiziksel olarak aç olmadığınızın farkına vardınız ama yine de canınız bir şeyler yemek istiyorsa sizi oyalacak, kafanızı dağıtacak başka aktivitelere yönelin.
Gerçekten aç iseniz de yemek yerken dikkatinizi dağıtacak dış etmenlerden uzak durun(telefon, televizyon, bilgisayar gibi). Odak noktanız tabağınızdaki yemek olsun.
Midemizi doyurmak kadar gözümüzü doyurmak da çok önemli. Küçük tabaklar tercih edin ve tabağınızdakileri küçük lokmalar haline getirin. Lokmalarınızı yavaş yavaş çiğneyin ve yediğiniz her lokmanın tadına varmaya çalışın. Biliyoruz ki beyne doyma sinyali 20. dakikadan sonra gider. Yavaş ve farkına vararak yediğimiz zaman ihtiyacımız olandan fazlasını yememiş olacağız. Gereksiz kalori alımı en aza inmiş olacak böylece.
Kısacası mindful eating dediğimiz olay yiyecekleri 5 duyu organımızla da hissederek, ne yediğimizin, nasıl yediğimizin, ne zaman yediğimizin ve ne kadar yediğimizin farkındalığını yaşamaktır. Bedenimizin bize gönderdiği sinyalleri doğru tespit etmek, her sinyali açlık olarak algılamamayı öğrenmektir.
Gözlemlediğim en büyük faydalarından biri de bilinçsizce yaşanan yeme ataklarının sonrasında o büyük pişmanlıkları sıfıra indirmesidir. Ruhumuz ve bedenimiz için gereken kadar yediğimiz için ağzımıza attığımız her lokma bizi tatmin edecek.
Farkındalıklı beslenmeyi önemseyin hem ruhunuzu hem bedeninizi doyurun böylece kilo alımının baş sebeplerinden biri olan duygusal açlığı çözmüş olacaksınız. Kilo vermenin yanında sağlığınızdaki düzelmeleri gözlemledikçe daha pozitif daha enerjik hissedeceksiniz.
Farkındalıklı beslenin, anın içinde kalın, bilinçsiz yemek yeme ataklarından sonra pişmanlık yaşamayın.
Sağlıkla kalın.